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FMLA Medical Certifications — A Few Reminders To
Avoid Getting Lost In The FMLA Maze

Making your way through the FMLA regulations may often feel like weaving
your way through a complicated maze. And, as with anyone facing such a
maze, you're just hoping you don’t get lost and find yourself at a dead end
with no way to retrace your steps. Don’t fret. The regulations are not as
complicated as they seem. You can make your way through if you just focus
on one step at a time.

m Step 1 — Providing the eligibility notice —
check!

m Step 2 — Evaluating the medical certification
form

Once you have a medical certification from an employee, you will need to
evaluate whether the employee or his/her family member has a serious
health condition. As you evaluate, you may have questions concerning the
certification and wonder if you can contact the health care provider.
Thankfully, the DOL’s regulations governing the FMLA specify when an
employer may contact an employee’s health care provider if it has questions
regarding a medical certification. To assess whether that right exists,
however, you first need to determine what your questions are regarding the
certification. Assuming the certification is complete and sufficient (see 29
CFR § 825.304(c) if you don’t know), then you may want to contact the health
care provider because you can’t read the handwriting on the certification or
you don’t understand what is meant by a particular response, otherwise
known as “clarification” under the FMLA regulations. Or, perhaps you simply
want to verify that the health care provider actually signed the certification or
authorized the form, otherwise known as “authentication” under the FMLA
regulations. If you merely want to authenticate, the regulations permit you to
provide the certification form to the health care provider and ask if he/she
signed the form or otherwise authorized it. If, however, you need the health
care provider to clarify an answer, then you first need to obtain a HIPAA-
compliant release from the employee. If the employee refuses to provide
such a release and does not otherwise clarify the certification, you can deny
the leave. Whatever you do, the regulations prohibit an employer from
requesting information from a health care provider beyond what is needed for
the certification form. For instance, you can’t obtain the complete medical
records of an employee to determine if he/she qualifies for leave. And,
contact with the health care provider should not be made by the employee’s
supervisor. Indeed, the FMLA regulations specifically prohibit this. An
appropriate representative in your HR department, possibly a leave
administrator, or a management official should be the one communicating
with the employee’s health care provider. See 29 CFR § 825.307(a). Keeping
these rules in mind can help as you successfully weave your way through the
certification process.
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