U.S. Department of Labor
Wage and Hour Division
Washington, DC 20210

FLSA2020-3

March 26, 2020
Dear Name*;

This letter responds to your request for an opinion concerning whether payments made by the
City of *, Alabama (City), pursuant to a resolution of the City’s Board of Commissioners, to full-
time employees at Christmas time based on their length of service must be included in the
employees’ regular rate when calculating overtime pay under the Fair Labor Standards Act
(FLSA). This opinion is based exclusively on the facts you have presented. You represent that
you do not seek this opinion for any party that the Wage and Hour Division (WHD) is currently
investigating or for use in any litigation that commenced prior to your request.

BACKGROUND

In January 1981, the City’s Board of Commissions passed a resolution (1981 Resolution)
providing that: “All eligible employees of the City ... shall be entitled to receive an incentive
award in the form of longevity award.” An employee is eligible if he or she works full time and
has “been on the regular general fund payroll for a period of not less than five (5) full years.”
The resolution further provides that each eligible employee “shall receive” a longevity award in
the amount of $2 per month for each whole year of the employee’s tenure. You state that,
currently, the longevity award is paid every two weeks, but the City is contemplating paying out
the award in a one-time lump sum each year around Christmas time.

GENERAL LEGAL PRINCIPLES

The FLSA requires payment “at a rate not less than one and one-half times the regular rate at
which [an employee] is employed” to all non-exempt employees for all hours worked in excess
of forty hours in a workweek. 29 U.S.C. § 207(a)(1). The regular rate includes “all
remuneration for employment paid to, or on behalf of, the employee,” subject to eight statutory
exclusions. 29 U.S.C. § 207(e). In interpreting these exclusions, the Department is mindful of
the Supreme Court’s instruction to give the exclusions a “fair (rather than a narrow)
interpretation” because the FLSA’s exemptions are “as much a part of the FLSA’s purpose as the
[minimum wage and] overtime-pay requirement[s].” Encino Motorcars, LLC v. Navarro, 138 S.
Ct. 1134, 1142 (2018) (internal quotation marks and citation omitted). “And that is as should be
expected, because employees’ rights are not the only ones at issue and, in fact, are not always
separate from and at odds with their employers’ interests.” Sec’y U.S. Dep 't of Labor v. Bristol
Excavating, Inc., 935 F.3d 122, 135 (3d Cir. 2019) (citing Encino in resolving a regular rate
issue).

One of the § 207(e) exclusions covers “payments in the nature of gifts made at Christmas time or
on other special occasions, as a reward for service, the amounts of which are not measured by or
dependent on hours worked, production, or efficiency.” 29 U.S.C. § 207(e)(1). The



Department’s regulation provides that if a “bonus paid at Christmas or on other special occasion
is a gift or in the nature of a gift,” it is excludable “even though the amounts paid to different
employees or groups of employees vary ... according to their length of service with the
[employer] so long as the amounts are not measured by or directly dependent upon hours
worked, production, or efficiency.” 29 C.F.R. § 778.212(c). The Fifth Circuit in Moreau v.
Klevenhagen, for instance, held that longevity pay to sheriff deputies based on their length of
tenure was excludable under § 207(e)(1) as a reward for service. 956 F.2d 516, 521 (5th Cir.
1992); see also Shiferaw v. Sunrise Senior Living Mgmt., Inc., 2016 WL 6571270, at *26 (C.D.
Cal. Mar. 21, 2016) (finding tenure-based “I.ong Term Service Award” paid every five years to
be excludable under § 207(e)(1)).

The Department’s regulation further explains that if a “bonus paid at Christmas or on other
special occasion is a gift or in the nature of a gift, it may be excluded from the regular rate under
section 7(e)(1) even though it is paid with regularity so that the employees are led Lo expect it
....7 29 C.F.R. § 778.212(c). But if the bonus “is so substantial that it can be assumed that
employees consider it a part of the wages for which they work, the bonus cannot be considered to
be in the nature of a gift.” 29 C.F.R. § 778.212(b). Further, “if the bonus is paid pursuant to
contract (so that the employee has a legal right to the payment and could bring suit to enforce it),
it is not in the nature of a gift.” Id. Similarly, longevity payments required by law are part of an
employee’s regular earnings, and so are not excludable as gifts. In Featsent v. City of
Youngstown, for instance, the Sixth Circuit held that longevity payments made to police officers
that were required by both a collective bargaining agreement and a city ordinance must be
included in the regular rate. 70 F.3d 900, 902 & n.3, 905 (6th Cir. 1995); see also Moreau, 956
F.2d at 521 (distinguishing longevity payments that are excluded as gifts from “longevity
payments made pursuant to a city ordinance ... [that] must be included in ‘regular rate of pay’”).

OPINION

Based on the facts you have provided, the City’s longevity payments made to employees
pursuant to the 1981 Resolution are not excludable as “payments in the nature of gifts” under

§ 207(e)(1). The 1981 Resolution states: “All eligible employees of the City ... shall be entitled
to receive an incentive award in the form of longevity award.” (emphasis added). While the
resolution leaves the form and time of payment to the City’s discretion, it does not provide City
officials with discretion to deny the full amount of the longevity award to any eligible employee.
Thus, longevity payments to eligible employees are required by the 1981 Resolution and
therefore do not constitute excludable “payments in the nature of gifts.” See Featsent, 70 F.3d at
905 (citing Moreau, 956 F.2d at 521). Rather, such longevity pay required by law must be
included in the regular rate.

If, on the other hand, the City’s Resolution stated that “eligible employees of the City may be
entitled to longevity pay” of up to a maximum amount that depends on tenure and left the actual
amount of longevity pay, if any, up to City officials to determine each year at Christmas time,
any such payments would be not be required but merely authorized by a city ordinance.
Additionally, the payments would not be measured by or dependent on hours worked,
production, or efficiency. As such, the longevity payments could be excluded from the regular
rate as “payments in the nature of gifts” under § 207(e)(1). See Moreau, 956 F.2d at 521
(holding that longevity payments were excludable where “no such ordinance or bargaining



agreement binds the County to make longevity payments”).! Under these circumstances, even if
the City were to make longevity payments at Christmas time with such regularity that employees
expect such payments each year, the payments could still be excluded from the regular rate as
“payments in the nature of gifts” under § 207(e)(1). See 29 C.F.R. § 778.212(c).

This letter is an official interpretation of the governing statutes and regulations by the
Administrator of the WHD for purposes of the Portal-to-Portal Act. See 29 U.S.C. § 259. This
interpretation may be relied upon in accordance with section 10 of the Portal-to-Portal Act,
notwithstanding that after any such act or omission in the course of such reliance, the
interpretation is “modified or rescinded or is determined by judicial authority to be invalid or of
no legal effect.” Id.

We trust that this letter is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Chatey (LS trakd>—

Cheryl M. Stanton
Administrator

*Note: The actual name(s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C.
§ 552(b)(7).

L Of course, to be excludable as a gift under § 207(e)(1), all of the relevant statutory and regulatory
criteria must be satisfied, including the requirement that such a payment may not be “so substantial that it
can be assumed that employees consider it a part of the wages for which they work.” 29 C.F.R.

§ 778.212(b). Here, the payment of $2 per month for each year of tenure would not violate this “so
substantial” standard in most cases.



